Rakentamisen yhteenveto!

31. maaliskuuta 2014Nyt kun meidän rakentaminen ja rakennusvaihe on elämässämme takanapäin, niin ajattelin kirjoittaa pientä yhteenvetoa aiheesta. Rakentaminen ja rakennuttaminen on rankkaa aikaa, vaikka itselle tulisikin talo "muuttovalmiina" eli mitään ei tarvitsisi itse tehdä. Minun tarvitsee kyllä todeta, että termi "muuttovalmis" hämää kyllä erittäin paljon. Talo ei koskaan ole muuttovalmis ilman, että itse joutuisi jotain tekemään.Mehän otimme talomme muuttovalmiina, eli ajatuksella "avaimet käteen" ja sen jälkeen muuttamaan. Alussa hommaa pukkaa silti, koska tontin omistajana joudut itse hommaamaan kaikki liittymät tontillesi ja tämä homma on erittäin aikaa vievää. Papereita pääsee täyttämään ja asioista joutuu väkisinkin ottamaan selvää. Ihan "pää edellä puskaan" - ajatuksella ei voi edetä, koska jossain vaiheessa sinulle tulee eteen päätöksiä mistä et ole koskaan tiennyt. Mutta sanotaan, että tämän rakennusajan jälkeen tiedät!

Tämän jälkeen pitää alkaa tekemään päätöksiä talon tekniikan puolesta. Mihin pistorasiaa? Mihin laittaa valokatkasijoita ja lampun paikkoja kattoon? Tuleeko ulos sähköpaikkoja ja minne? Entäs ulkovesipistoke? Kuraeteinen? Ulkovalaisimet? Jne jne.. Paljon päätettävää ja erittäin tärkeitä asioita. Tiettyjä asioita sitä ei edes osaa alussa huomioida, vaan vasta sitten kun olet muuttanut ja toteat: " Miksi ihmeessä me ei laitettu eteiseen tarpeeksi pistorasioita?" Voin kertoa, että näitä hetkiä tulee varmaan kaikille sen jälkeen, kun käytäntö ja asumisen todellisuus iskee.

Kun rakentaminen on vihdoinkin päässyt alkuun meidän kohdalla, emme alussa oikeastaan muuta voineet tehdä kun katsella talon kohoamista ja nauttia. Mutta tätä aikaa ei kestä kauaa, kun päätöksiä pitää taas tehdä. Ja tähän väliin sen verran, että meille ei kuulunut työmaasiivous mikä joillain talofirmoilla kuuluu tilaajalle. Yksi hyvin tärkeä pointti!

Hei ja meinasin ihan alusta unohtaa hyvin, hyvin tärkeän asian. Nimittäin oman valvojan! Hän on se henkilö, kuka oikeastaan on sinulle kaikista tärkein henkilö koko rakennusajan. Hän vahtii sinun etuuksia ja käy työmaalla tarkistamassa rakentamisen etenemistä ja laatua. Esimerkiksi meidän kohdalla oma valvojamme huomasi erittäin tärkeän jutun ja ilman häntä, tämä asia olisi voinut kohdata meidät tulevaisuudessa negatiivisella tavalla. Kiitos siis valvojallemme!

Sitten kun siirrytään talon sisuksiin ja sisustukseen niin harvoin se on valmistaloissa sitä mitä itse olet toivonut. Tämän talon kiintokalusteet ei kumminkaan ollut sellaiset mitkä meitä olisi miellyttänyt, joten kun halusimme tietyt kiintokalusteet, pääsimme ne itse suunnittelemaan ja samalla ne itse olisimme joutuneet asentamaan. Se ei siis kuulunut rakentajalle, koska jätimme sen paketista pois. Kaikki muu kuului rakentajalle, eli kaikki pinnat + muut työt. Itse pääsimme vaikuttamaan pintoihin ja valitsemaan käytettävät materiaalit.


Kun sopimuksessa oleva muuttopäivä koittaa ja talo ei olekaan valmis, niinkuin meillä kävi, on hyvä varautua rakennusajan venymiseen. Koskaan ei tiedä valmistuuko talo juuri sovittuun päivään mennessä. Rakennusaikana voi tulla eteen asioita mitkä venyttävät rakennusaikataulua. Esimerkiksi lattiavalun kuivumiseen meneekin kauemmin kuin oli suunniteltu. Syy voi olla mikä vaan ja siihen on erittäin hyvä varautua varmuuden vuoksi. Meidän muutto venyi lopulta kolmella viikolla.

Lopuksi olisi sitten vielä piha. Se suuri ja mahtava rahareikä, jos näin voi sanoa :D Meillä pihan laitto on vielä edessä lähiaikoina, joten omasta kokemuksesta en osaa kertoa vasta kuin syksyllä. Mutta tiedän siihen menevän aikaa ja siihen käytettävän suunnitteluajan olevan tärkeä. Ja pihan laittoon on erittäin hyvä varautua jo ajoissa. Varaa siis tekijät ja tavarat ajoissa, koska aika moni muukin rakentaja tarvitsee pihojen tekijöitä näin keväisin ja kesäisin. Itse varasimme pihan tekijän jo viime vuoden puolella, jotta ei kävisi kalpaten.

Nyt varmaan ihmettelette, että miksi en käsitellyt aihetta budjetti. Sehän nyt on kaikista tärkein lähtökohta rakentamiseen. Ajattelin ottaa budjetti-aiheen erikseen, ettei tästä postauksesta tule pitkää ja paatoksellista. Eli budjetista enemmän myöhemmin. Ja palatakseni näihin muihin luettelemaani kohtiin, tämä on minun näkemys rakennusajasta ja rakentamisen yhteenvedosta. Tämä postaus ei siis ole mikään yleistys vaan minun näkemykseni asiasta. 

Toivottavasti tästä oli hyötyä mahdollisimman monelle kyselijälle. Viimeinen kysymys kuuluukin itselleni: Lähtisinkö rakentamaan/rakennuttamaan omaa, uutta taloa lähitulevaisuudessa? Vastaus tähänon helppo: En! Kuinkahan monta kertaa tässä on tullut todettua, että tämä talo on ensimmäinen ja viimeinen minkä me rakennutettamme? Monta! Nyt kaiken tämän jälkeen on hyvä todeta, että emme lähtisi vähään aikaan tähän samaan rumbaan. Emme ainakaan siinä elämäntilanteessa kun toinen on raskaana, häät on tulossa ja kotona häärii vielä alle 1-vuotias lapsi. Kaikki nämä samaanaikaan tehneenä voin vihdoinkin todeta, että me teimme sen! :)


9 kommenttia

 1. Kaikista näistä päätöksistä, suunnitteluista ja siivouksista huolimatta puhuisin kohdallanne kuitenkin rakennuttamisesta, en rakentamisesta. Tiedän, olen pilkunviilajaaja, mutta todella itse talon rakentaneena tietää termeillä olevan vissi ero!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän minä tuossa alussa mainitsenkin,että rakentaminen ja rakennuttaminen :) Siksi kerroinkin tuosta ajasta meidän näkökulmasta missä itse emme rakentaneet taloa. Kaikki kunnioitus sinulle, joka olet itse rakentanut. Me emme olisi siihen pystynyt ja siksi kerronkin tämän rakennuttamisen näkökulmasta!

   Poista
 2. Hieno teksti joka varmasti auttaa monia aiheen kanssa painivia! Minäkään en rakentaisi uutta taloa, oli se niin suuri rutistus. Olen onnellinen, että rakensimme, mutta ei enää koskaan uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samma här! Kyllä oli niin rankkaa aikaa, vaikka emme itse rakentaneet vaan rakennutimme :)

   Poista
 3. Teillä on kyllä ollu kiirettä, huh!! :D Hei kiitos tästä postauksesta! Itse haaveilen rakennuttamisesta, mies vaan ei vielä oikein lämpene :/ saanko kysyä mikä oli se asia minkä valvoja tajusi? Paljonko tuommoinen valvoja maksaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo summa on pienempi mitä kuvittelin :D joten hyvä!! Hih :)

   Poista
 4. Me ollaan rakennettu kahdesti ja tämä toinen kerta kahden lapsen kanssa. Vaikka me oltiin raksahommissa mukana päivittäin ja pitkälti omin voimin tehtiin, jäi meille hyvä maku suuhun projektista! Pitää vaan asennoitua ja tehdä työnjako. Molemmat olemme työelämässä olleet normisti ja minä otin vastuun lapsista, kotitöistä, lasten harrastuksiin kuskauksista, tavaroiden tilauksista ja rakennussiivouksesta. Mies taas rakensi kaikki illat ja viikonloput. 9 kk sitä kesti ja nyt voi jo hymyillä, pihaa tehdään pikkuhiljaa. Helpottavaa siinä on se, että saadaan olla samassa pihapiirissä koko perhe!

  Hyvä kirjoitus! Se alun paperisota onkin koko projektin veemäisin homma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki kunnioitus teille!! Meiltä se ei vaan onnistuisi, mutta te ootte supereita :)

   Kiitos, toivottavasti tästä ole mahd.monelle apua :)

   Poista
 5. Ootte te kyllä aika sissejä! :) On varmasti ihana tunne nyt kun on valmista <3

  VastaaPoista

Kiitos kaikista mielenkiintoisista ja ystävällisistä kommenteista mitä jätätte "Coconut White" - blogiin! Jättämänne kommentit ovat parasta blogissani ja olen todella onnellinen niistä. Jos sinulla on vinkkejä tai ehdotuksia niin niitä saa aina lisäillä! :)

Sähköpostia saa lähettää: padmerine@coconutwhite.com

Kiitti!

- P -

Latest Instagrams

© Coconut White. Design by Fearne.