Toivepostaus: Rakentaminen ja budjetti

25. kesäkuuta 2014Minulta on nyt niin monta kertaa toivottu postausta meidän talon rakentamisesta ja siihen liittyvästä budjetista. Mitään ihmeempää en nyt oikein lähde erittelemään, vaan kerron yleisesti mitä kannattaa huomioida budjetin suhteen. Näin itsekin teimme alussa ja lopputulos oli aika lähellä alkuperäistä laskelmaa.


1. Aluksi teimme mieheni kanssa listan, mihin kaikkeen rahaa tulee menemään eli mitä kaikki tulee suunnilleen maksamaan. Tämä talo tuli meille muuttovalmiina ja tiesimme koko paketin hinnan, mutta halusimme taloon niin paljon muutoksia, joista tulisi lisäkuluja. Joten kaikkien lisäkulujen arvioiminen kannattaa tehdä alkutilanteessa ja ynnää ne sitten loppusummaan. Meillä ei ollut mitään tarkkoja hintatietoja vaan arvioimme kaikki kulut hieman yläkanttiin varmuuden vuoksi. 
2. Kuuluisa sanonta rakentamisessa kuuluu: "Varaudu rahallisesti, että budjetti voi maksimissaan ylittyä 10% loppuhinnasta". Tähän olimme varautuneet, vaikkaitse emme uskoneet näin tapahtuvan, koska olimme ostaneet muuttovalmiin paketin. Mutta kyllä meillä loppujen lopuksi budjetti ylittyi.
3. Miksi budjettimme ylittyi? Tähän löytyy meidän kohdalla kaksi syytä. Toinen syy on sanonta" nälkä kasvaa syödessä" ja toinen oli yllättävät kulut, joihin emme osaneet varautua. Olimme laskeneet alussa muuttovalmiin hinnan ja sitten vielä muiden kulujen hinnat. Otimme talon muuttovalmiina, mutta ilman kiintokalusteita. Kiintokalusteille ja kodinkoneille olimme laskeneet summan x. No tämä x summa loppujen lopuksi ylittyi 2000€ erinäisistä syistä. Yllättäviä kuluja tulikin yhtäkkiä maatöistä, kun tontille joutuikin tekemään massanvaihtoa enemmän kuin alunperin luultiin + muita ylimääräisiä töitä. Näistä tuli taas muutama tuhat ylimääräistä. 
4. Myös valaistus ja sen suunnitteleminen on erittäin tärkeää ja rahaa syövää. Valaistuksesta me saimme budjettiin taas hieman ylimääräisiä kuluja mitä emme olleet osanneet ottaa huomioon. Mutta kun valaistus on yksi tärkeimmistä asioista talossa niin se oli hoidettava sellaiseksi kun halusimme. Taas ylimääräistä.
5. Liittymät ja niiden hinnan arvioiminen. Olimme laskeneet liittymille tietyn summan rahaa, mikä sitten ylittyikin aika reippaasti, koska hinnat olivat nousseet ja laskutapaa hieman muutettu. Olimme ajatelleet vuokraavamme netti-ja tv-liittymän, mutta päädyimme loppujen lopuksi ostamaan liittymän.
6. Myös sisustukseen on hyvä laskea tietty summa rahaa. Minä olin itse laskenut maksimisumman, joka ilahduttavasti alittui hyvin, koska suuria huonekalutarpeita ei ollut ja sain myytyä vanhoja huonekaluja pois.
7. Piha. Se pirulainen vaan imee rahaa itseensä. Olimme arvioineet pihaan tietyn summan, joka on hyvin pysynyt budjetissa vaikka laitoimmekin siirtonurmen eikä pussinurmikkoa. Pihakuluihin olimme laskeneet myös terassin laajennukseen sisältyvät kulut.

Summa summarum, meidän kokonaisbudjetti ylittyi tämän talon kohdalla. Siihen on vaan todella hyvä varautua ajoissa jo ennen kuin rakentaminen ja maatyöt aloitetaan. Ja tämä on minun mielipiteeni ja kokemukseni. Haluan painottaa sitä siksi, ettei kukaan luule,että puhun budjetista ja budjetoinnista yleisellä tasolla. Aina jostain voi säästää ja tinkiä, jos siihen on valmis. Itse halusimme laittaa talon mieluiseksi yhdellä kertaa, ettei vuoden päästä alkaisi harmittamaan miksi olimme säästäneet tietyssä kohdassa. Toivottavasti tästä postauksesta oli apua kaikille ketkä olitte tätä postausta toivoneet. 


15 kommenttia

 1. Kiitos tästä! Tosi hyvä kirjoitus (:

  Paula

  VastaaPoista
 2. Hyvä, että olette varautuneet juurikin tuolla 10pinnan ylityksellä! Fiksua ja harva ottaa tätä huomioon taikka esim. Pihaa johon tosiaan uppoaa sievoinen summa.
  Itse "rahoittajan" näkökulmasta sanoisin, että kannattaa käyttää esim pankkien nettisivuilla olevia kustannuslaskureita, talovalmistajien sivuilla olevia laskureita ym ja tehdä useissa eri paikoissa, jottanäkee myös vertailua.
  Ja vaikka ostat ns. Valmiin talopaketin, tulee muita kuluja siihen päällevielä paljon. Ja sitähän sanotaan, että siinä vaiheessa kun päätökset esim.lämmitysmuodoista, pohjasta, maatyö, paalutukset ym on tehty, niin kuluista on jolukittuna suurin osa. Moni kuvittelee että pystyy säästämäön sitten loppuvaiheessa, mutta jos oikeasti ajattelee, että ostaako 20e vai 50e tapettirullan, niin siinä kohtaa sästöt ovat lähinnä kosmeettisia jos miettii kustannusarviota kokonaisuudessaan.Silloin "säästää" väärässä paikassa!
  Yllätykksiin kannattaa myös varautua, niitä yleensä tulee.
  Eli kun lähtee isoon urakkaan, täytyy budjetissa ja ennen kaikkea siinä omassa maksuvarassa olla pelivaraa, ettei sen takia tarvitse loppuvaiheessa vaihtaa parketteja muovimattoon, jättää sälekaihtimia tilaamatta, kivitasoja laminaattiin jne...

  Kiva kun kirjoitit aiheesta ja teillä on todella kaunis koti, sekä ulkoa että sisältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me käytimme juuri pankkien laskureita + lisäsimme niihin vielä 20 000 varmuuden vuoksi ylimääräistä just in case. Koskaan ei tiedä mistä niitä lisäkuluja voi tulla. Yleisin on juuri maaperä varmaan, koska vaikka maaperä olisi tsekattu, voi se silti olla huonompaa..

   Poista
 3. Meillä ylittyi budjetti reilusti. Myönnän, että se johtui paljolti siitä, että halusimme sulkea silmämme järkyttävältä loppusummalta. Arvioimme alakanttiin joitakin summia, osa taas oli ihan puhtaasti yllätyksiä (maatöiden lisäkustannuksia). Ihan kaikkea ei osannut ottaa huomioon, vaikka käytimme mm. talopeliä ja muita kustannuslaskureita. Onneksi meillä oli omaa puskuria ja velaton edellinen asunto, sillä muuten olisi joutunut ottamaan enemmän asuntolainaa kuin mitä pankki meille aluksi myönsi. Sanoisinkin, että raksaamisessa ei kannata olla liian optimistinen kustannusten suhteen (eikä kyllä paljon muutenkaan...). Ja tosiaan, kannattaa myös miettiä lähteekö rakentamaan mahdollisimman halvalla vai kerralla sellaisen kuin haluaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä ja hyvä kommentti! Jos raha on tiukalla ja mennään ihan budjetin mukaan niin sitten voi mennä sormi suuhun kun tuleekin "yllättäviä" kuluja joita ei ole osattu ottaa huomioon tai tulevat ikävänä yllätyksenä.

   Poista
 4. Kyllä meilläkin ylittyi budjetti. Rakensimme hartiapankilla harkkokivitalon ja loppusummaa oli hankala arvioida. Budjetti olisi pitänyt, jos olisimme jättäneet parketin, kivitasot ja kallimmat valaistussysteemit pois, mutta emme halunneet tinkiä niistä. Siirtonurmea emme ehkä kuitenkaan raaski laittaa, vaikka houkuttaisi kyllä :) Niin, ja tuo teidän terassi on aivan ihana! Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna ja kiva kun jaoit kommenttisi! Kyllä se on enemmän sääntö kuin poikkeus, että budjetti ylittyy jonkin verran. Harva pystyy sen alittamaan, rakentaminen on vaan niin kallista ainakin täällä Etelä-Suomessa kun tontitkin on niin arvokkaita.

   Poista
 5. Meidän tämän kertaisen talon rakennutti mies muuttovalmiina (siis vain hänen nimiin, vain hänen laina) ja tällä hetkellä sellainen tilanne valmiin talon kanssa, että budjetti alittui noin 20 tuhannella. Mahtavaa. Pankissakin olivat ihmeissään. Ja mitenkään yläkanttiin ei ole voitu budjettia laskea, kun tosiaan vain yhden ihmisen tulot ja lainat olivat kyseessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Onnea teille! :) Se on kyllä todella harvinaista nykyaikana, näin olen ainakin ymmärtänyt.

   Poista
  2. Anonyymi, saanko udella miksi vain miehesi nimiin?
   -S

   Poista
  3. Saa tottakai. Ajattelin alkaa opiskelijaksi jälleen niin ei sitten ressaa muut asiat kuin opinnot :)

   Poista
 6. Meillä ylittyi kanssa jonkin verran, mutta tiedostimme sen hyvissä ajoin. Mitään tarkkaa budjettia ei ollut, joka on tietenkin osa syy. Halusimme kuitenkin mieluisat ja laadukkaat materiaalit, emmekä lähteneet niistä tinkimään. Muuten ne harmittaisi kyllä jossain vaiheessa. Vaikka pankkien sivuilla tehtiin kustannuslaskelmia, oli ne alimitoitettuja. Esim. jos valitsi laadukkaimmat kiintokalusteet, tuli laskelmassa summaksi noin 20 t vaikka ne todellisuudessa maksoin kymppitonnin enemmän. Tuohon pihaan kommentoisin vielä sen verran,ettei siirtonurmikko aina tule kalliimmaksi. Niiden hinnat ovat laskeneet melkoisesti. Meillä siirtonurmikko olisi tullut halvemmaksi, siihen ei vaadita niin paljon multaa ja työn pystyy tekemään itse. Siemennurmikkoa kun taas ei kannata itse alkaa tekemään ja miehet + koneet kustantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän takia mekin laskimme juuri meidän budjettiin reippaasti lisää varaa, kun mielestäni nuo laskimet ei ihan kaikkea osaa ottaa huomioon.

   Poista
 7. Täältä kompataan edellisiä kommentteja. Ja ei voi kylliksi muistuttaa juurikin pihan osuudesta! Se on kallista puuhaa jo pelkästään viemäröinnin, salaojien ja erinäisten kaapelivetojen vuoksi. Puhumaattakaan siitä jos tiivis savimassa täytyy korvata! Kauniin kodin olette tehneet :) mielenkionnolla odotan millainen piha teille rakentuu!

  VastaaPoista

Kiitos kaikista mielenkiintoisista ja ystävällisistä kommenteista mitä jätätte "Coconut White" - blogiin! Jättämänne kommentit ovat parasta blogissani ja olen todella onnellinen niistä. Jos sinulla on vinkkejä tai ehdotuksia niin niitä saa aina lisäillä! :)

Sähköpostia saa lähettää: padmerine@coconutwhite.com

Kiitti!

- P -

Latest Instagrams

© Coconut White. Design by Fearne.