Pihakivetys vai asfaltti?

20. toukokuuta 2015Piha-asiaa! Ajattelin järjestää pientä kyselyä teille lukijoille, koska itse toivoisin teiltä neuvoja ja mielipiteitä ulkoasioissa. Meillä tullaan päällystämään etupiha ja sisääntulo ja mietinnässä oli materiaalin valinta. Ensimmäistä kertaa yhteisessä omakotitalossa asutaan ja kaksi pientä lasta kotoa löytyy, joten kokemuksia erilaisista pihamateriaaleista ja niiden plussista sekä miinuksista ei ole kerennyt kertyä. Pohdinnassa on nyt asfaltin ja pihakivetyksen edut ja haitat. Itselleni asialla ei niinkään ole suurta merkitystä kumpi materiaali etupihallemme asennettaisiin ja laitettaisiin, mutta miehisestä näkökulmasta asialla on kumminkin enemmän väliä. 

Olenkin muutamalta yritykseltä pyytänyt tarjouksia molemmista pihamateriaaleista. Siksi tässä vaiheessa kysynkin teiltä lukijoilta omakohtaisia kokemuksia sekä asfaltin että kivetyksen käytöstä omalla pihalla. Kumpi teille on ollut mieluisampi vaihtoehto ? Oletko katunut päätöstänne tai olisitko sittenkin valinnut jotain muuta?

Kaikki mielipiteet on nyt hyvin arvostettuja!


26 kommenttia

 1. Meillä on ollut asfaltti ja oikein tyytyväinen siihen olen ollut. Mutta naapurissa oli sekoitus sekä laatasta, että asfalttista, ja jos nyt laittaisin pihaa, niin sekottaisin molempia. Sillä saa elävämmän näköisen. Kivetys on tietysti esteettisemmin nätimpi, mutta on siinä varmaan se huono puoli,että voi routia helpommin + kivien välistä pukkaa sitten sammalta ja ruohoa ym.
  Asfaltti on lasten kanssa helpompi materiaali, eikä tarvitse niin "varoa". Vaikea valinta, tuskin tämä helpotti yhtään :)

  VastaaPoista
 2. Meillä sekoitus. Suosittelen. On tosiaan kivempi, kuin pelkkä asfaltti 😊 Meillä ajotie pihaan ja autotallin edusta&autokatos asfalttia . Ei näy öljytipat tai muutkaan autosta mahdollisesti tuleva lika niin kuin näkyisi kivetyksellä. Sitten muut alueet kiveä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Tuo öljyhomma ei olisi tullut mieleen ollenkaan.

   Poista
 3. Meillä pinnoitettava alue on pieni (n. 100 m2) ja siihen valittiin asfaltti. Jos alue olisi ollut isompi niin olisin halunnut sekoittaa molempia että olisi eläväisempi. Todella tyytyväisiä ollaan oltu asfalttiin ja lapset tykkää kun saa piirrellä katuliiduilla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä alue noin 150m2 eli hieman isompi. Mekin juuri ostimme katuliidut niin päästään jalkakäytävlle piirtelemään :)

   Poista
 4. Mä olen laatan kannalla, erilaisilla väreillä ja ladonnoilla saa kivaa näköä pihaan. Tällä alueella on esimerkiksi paljon punaista tai punaisen ja harmaan sekoitusta. Lisäksi jos pihaan tulee esimerkiksi muurikiviä, sopivat niihin paremmin. Teillä kun on kulmatontti ja jo kahdella sivulla on asfaltoidut tiet, laatoitus erottaisi teidän pihan kävelytiestä (vaikka toki väliin tulee se aita). Ja riippuu siitä aidastakin. Kivoilla muurikivilläkin saa aitaa aikaiseksi, kyllä ne rakennusvalvonnassa aika hyvin joustaa. Meilläkin hyväksyttiin aidaksi muurikivistä tehty istutusallas.
  Jos tekee pohjatyöt hyvin, laatoilla saa aikaan kivan pihan. Tuleehan niistä saumoista joskus ruohoa, mutta ne saa helposti pois.

  VastaaPoista
 5. Meillä rivarissa etupiha kivetystä, sellaista vajaa 10 cm x 10 cm laattaa. Laatat muuten ihan jees, mutta 10 vuodessa laattojen väleissä kasvaa kaikenlaista sammalta tms. sekä madot tykkäävät tulla sateen jälkeen laatoille, ilmeisesti niistä väleistä?

  Jotenkin itse ehkä sekottaisin kumpaakin? Autoa varten reitit asfalttia ja laatoilla tekisi kulkuväylät kävelyä varten. Siitä saisi hauskan kontrastin. Mä luulen, että mikäli pohjatyöt tehdään kunnolla, niin laatat eivät lähde routimisen myötä liikkeelle. Meillä tosiaan laatat olleet 10 vuotta ihan suorana. :) Asfaltilla on lasten hauska piirrellä noilla liiduilla. Laattojen kohdalla onnistuu myös, jos on valinnut isommat laatat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Mekin juuri hankimme liidut niin pääsemme tyttöjen kanssa kävelytielle piirtelemään :)

   Poista
 6. Meillä kokonaan kivetyksellä. Mies perusteli sen sillä, että kivetystä on helppo korjata, jos on tarve. Asfaltti jos pääsee halkeamaan tai kohoaan/meneen kuopalle, niin sitäpä ei sitten kovin helposti korjaillakaan. Hyvin on toiminut tähän asti eikä viiden vuoden jälkeen vielä kasva mitään kivien raoista. Molemmissa varmasti puolensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmissa on varmasti puolensa ja kiitos kokemuksen jakamisesta! Nuo korjausjutut on aina vähän inhottavia ja asfaltin kanssa vielä hankalampaa.

   Poista
 7. Meillä etupiha koostuu lähinnä kirvesvarsitontin ajotiestä sekä auton parkkipaikasta. Ladoimme viime kesänä itse kaistaleen pihakivetystä heti talon etuosaan ja sivuille ja loput päällystettiin tänä keväänä asfaltilla. Rullaluistimilla/potkulaudoilla on lasten kivempi huristella sileällä asfaltilla. Kivetyksellä pyörät kolisevat saumoihin. Tykkään kuitenkin tuosta pihakivetyskaistaleesta, sillä piha on eläväisemmän näköinen kuin pelkällä asfaltilla. Eli suosittelisin teillekin sekä että :) Asfaltointi on myös huomattavasti edullisempaa kuin kivetyksen laittaminen ammattilaisilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemuksen jakamisesta! Meilläkin sisääntulossa on jo pieni kaistale asfalttia, joten elävyyttä saisi aikaan :)

   Poista
 8. Ihan ehdottomasti kivet.Asfaltti on tylsän MUSTA ja se kun tosiaan voi ajan saatossa halkeilla vaikka pohjat olisi kuinka hyvin tehty.Kivipihaan saa elävyyttä erilaisilla ladonnoilla ja siihen voi ihan samalla tavalla piirtää liiduilla.
  Itella on vajaa sata neliöö kiveystä jo valmiina ja parisataa neliöö ladotaan(toivottavasti) tänä kesänä.
  Vinkki!!Öljytahrat saa betonikivistä pois kun laittaa tiskikoneen pesuainetta läikälle ja antaa olla päivän siinä ja huuhtelee vedellä pois tai antaa sadeveden hoitaa homman.��
  Meillä mies teki ennen noita kivipihoja työkseen ja on ehdottomasti kans kivipihan kannalla.Nykyään hän myy niitä.Kannattaa ottaa häneen yhteyttä.
  Tv.Anu

  VastaaPoista
 9. Asfaltti on varmaan uutena ihan toimiva ratkaisu, mutta näin 20 vuotta ja sen yli kun alkaa olemaan pihalla ikää niin kuin meillä, niin alkaa aika kuluneelta näyttämään, (toki kaikki pinnat ja pihat kaipaavat huoltoa aika-ajoin), joihinkin kohti on tullut kuoppia ja kurjia uria, sammalkin koittaa asfalttia vallata ja sammaleen takia ilmestyy aina vain lisää pieniä koloja ja kuoppia. Sammal onkin ihan pirunmoista saada pois eri jippoja on kokeiltu.. jossain vaiheessahan tämä meidän piha menee uusiksi, silloin tuskin laitetaan asfalttia jos nyt täällä silloin vielä asustellaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiirtos kokemuksesta Meiju! :) Sammal on kyllä sellainen kaveri, että sitä ei toivoisi näyttäytyvän.

   Poista
 10. Minä olen asfaltin kannalla isoille alueille ja pienemmät käytävät yms. kivetykselle. Meillä on todella iso asfalttipiha ja pienemmät alueet kivellä. Asfaltti sulaa keväällä paljon aiemmin kuin kivetyskohdat, asfaltissa ei kasva kasvillisuutta niin kuin kivetysten saumoista tuppaa kasvamaan. Vaikka olis kuinka hyvin tehdyt pohjat kivetykselle, niin aina sieltä täältä muutama kivi irtoilee vuosien saatossa. Asfalttikin halkeilee yleensä paikoitellen roudan vaikutuksesta, mutta mielestäni se ei ole häiritsevää, oikeastaan vaan kosmeettista. Irronneet pihakivet sen sijaan ovat vaarallisia, jos satut huonosti astumaan sellaisen päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä ja kokemuksesta! Asfaltilla on puolensa juuri noissa asioissa mitä mainitsit.

   Poista
 11. Kivetys. Paljon kauniimpi lopputulos.

  VastaaPoista
 12. Meillä on molempia ja ainakin toistaiseksi tykkää, tosin kokemus on varsin rajallinen :)

  VastaaPoista
 13. Nopeasti teitte valinnan - komea kivetys tulossa!

  /Hanna

  VastaaPoista
 14. Jos lähtee kivettämään laajoja alueita niin pohjatyöt pitää onnistua hyvin. Itse tekisin ehkä laajemmat alueet asfaltilla ja esimerkiksi kulkuväylän kivetyksellä. Toisaalta myös kauttaaltaan tehty kivetys on erittäin tyylikkään näköinen. Asfaltti ehkä helpompi "hoitaa" ja pitää kunnossa.

  VastaaPoista

Kiitos kaikista mielenkiintoisista ja ystävällisistä kommenteista mitä jätätte "Coconut White" - blogiin! Jättämänne kommentit ovat parasta blogissani ja olen todella onnellinen niistä. Jos sinulla on vinkkejä tai ehdotuksia niin niitä saa aina lisäillä! :)

Sähköpostia saa lähettää: padmerine@coconutwhite.com

Kiitti!

- P -

Latest Instagrams

© Coconut White. Design by Fearne.