Paritalo vai rivitalo - hyödyt & haitat?

26. elokuuta 2016


Hyvää huomenta perinteiseen perjantaihin!

Elokuun viimeinen viikonloppu ja ensi viikolla käynnistyy syyskuu. Siis syyskuu? Mihin se kesä katosi? Tämä kesä hujahti kyllä ohitse hurjaa vauhtia. Onneksi sitä itsellä on vielä viikko kesälomaa jäljellä, joten kohtahan sitä pääsee taas kesälomaa viettämään. Ensi viikolla syksy alkaa kirjaimellisesti saapua kohti meitä ja kotonamme alkaa syksyinen tunnelma tuntua ajankohtaiselta. Syksy tuo tullessaan yleensä paljon sisustamisintoa sekä vipinää asuntokauppa-rintamalla ja kysymys joka päässäni pyörii, on tämä:

Paritalo vai rivitalo?

Itse olemme rivitalossa pari kertaa asuneet, joten se ei ole mitään uutta. Kokemuksia rivitaloasumisesta siis löytyy. Mutta paritalo on ihan uusi asia. Nyt olisi enemmän kuin mahtavaa kuulla teiltä vastausta tähän kysymykseen. Kumpaan siis sinä kääntyisit jos omakotitalo ei ole sinun juttu - paritalo vai rivitalo? Mielelläni kuulen teidän kokemuksia ja mielipiteitä asiasta, joten kommentoikaa ihmeessä. Tätä keskustelua olen käynyt monen henkilön kanssa ja tuntuu, että mielipiteet jakautuvat aika tasaisesti molempaan suuntaan. Miten te suhtaudutte rivitalo- tai paritalomuotoiseen asumiseen?
Kuva monen vuoden takaa vanhasta rivitaloasunnostamme.

Perjantaiterkuin,11 kommenttia

 1. Itse olen aikuisiällä asunut 24 asunnon rivitalossa ja 4 asunnon rivitalossa. Lapsena asuin 100 asunnon rivitalo-/erillistalo yhtiössä ja myös 24 asunnon rivitaloyhtiössä.

  Se missä kannattaa asua riippuu täysin siitä mitä haluaa asumiseltaan, ja kuinka paljon on valmis tekemään itse. Omalla näppituntumalla voisin sanoa, että mitä isompi taloyhtiö, niin sitä helmpommin voi asua laiskana, jos sitä haluaa. Silloin selviää rahalla taloyhtiön remonteista, nurmikon leikkuusta ja lumitöistä. Eikä tarvitse tehdä edellä mainittuja asioita itse.

  Mitä pienempi taloyhtiö, niin sitä todennäköisemmin asukkaat tekevät asioita itse, taloyhtiön remontit, lumityöt sekä mahdollinen yhteisten alueiden nurmikon leikkuu. Pienessä taloyhtiössä voi helpommin tulla riitaa siitä mitä, miten ja kuka asioita hoitaa / hoidetaan. Naapuruksilla voi olla ihan erikäsitykset talonhoidosta / rahankäytöstä /ajankäytöstä / pihan siisteydestä (siis koskien taloon liittyvien yhteistenasioiden kanssa).

  Paritalojahan saattaa olla niin, että useampi paritalo yhdessä on yksi taloyhtiö, joten ainakin omasta mielestä sillä ei ole suurta merkitystä onko paritalo vai rivitalo, vaan sillä minkä verran asuntoja on taloyhtiössä.

  Jos siis omakotitalossa rasitti talon kunnossapito-asiat / remontit / ylläpito / pihatyöt, niin pienessä taloyhtiössä, noilta asioilta ei kyllä pääse karkuun. Ne joutuu edelleen tekemään pääsääntöisesti itse tai ainakin olemaan vastuussa niistä pienessä taloyhtiössä. Se kuinka helppo tai vaikea noita töitä on tehdä naapurin kanssa, riippuu taas tuurista eli löytyykö naapurista saman tyyppinen ihminen kuin itse on vai jotain ihan muuta. :)

  Lapsena tuossa 100 asunnon rivitaloyhtiössä oli oma talkkari (taitaa olla kyllä edelleen ko. paikassa) ja taloyhtiön pyykkitupa sekä iso mahtava piha lapsille. Vanhempien puheiden peruteella ko. paikassa oli helppo asua, hommat hoituivat ja asukkaat pääsivät suht helposti.

  Omassa edellisessä 24 asunnon yhtiössä oli myös pyykkitupa ja kuivaushuone pyykeille ja kumpikin on lapsiperheen kanssa tosi helppottavaa. Isossa koneessa saa ison kasan pyykkiä kerralla pestyä ja kuivaushuoneessa nopeasti ne kuivaksi. Tuossa yhtiössä remontit teettettiin ulkopuolisilla sekä myös lumenauraus, mutta yhteisten alueiden nurmikonleikkuu piti tehdä kun oli oma vuoro.

  Ennen kuin ostopäätöksen tekee niin kannattaa toki tarkkaan perehtyä siihen, miten taloyhtiön asiat on hoidettu. Minkä ikäinen talo / mitä remontteja on tehty / mitä remontteja on tulossa /millaiset on yhteiset piha-alueet ja kuka ja miten niitä hoidetaan / miten ylipäätänsä taloyhtiön asioita on hoidettu? Kautta rantain kannattaa selvitellä miksi nykyiset asukkaat ovat muuttamassa pois ko. asunnosta eli löytyykö viitteitä hankalista naapureista. Rivien välistä on yleensä luettavissa aika paljon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuhannesti tästä pitkästä kertomuksesta. Arvostan sitä suuresti!!

   Poista
 2. Ehdottomasti rivitalo noista vaihtoehdoista :) Paritalossa on mielestäni turhan suuri riski sille, että tulee riitoja ja ongelmia naapurin kanssa eikä talo lopulta kuitenkaan ole täysin oma. Mutta tehtävää ja vastuuta sekä maksettavaa silti on, kuten omassa talossa.

  Rivitalossa on huolettomampaa ja jos löytyy mieleinen koti pihoineen, niin oikein mainio ratkaisu. Rivitaloasunnosta varmaankin pääsee helpommin eroonkin, mikäli haluaisi taas joskus muuttaa :)

  Mutta nämä vain omia ajatuksiani. Tsemppiä teille päätöksentekoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näistä mielipiteistä ja ajatuksista. Erittäin mukava kuulla kokemuksia, on ne sitten suuntaan tai toiseen :)

   Poista
 3. Itse asuin lapsuuteni omakotitalossa.Omille muuton jälkeen on tullut asuttua niin kerros kuin luhtitaloissa.Ensimmäinen omistusasuntomme mieheni kanssa oli rivitalo, jossa asuimme 5v. Rivitalon plussia oli helppous ja edullisuus.Meillä kun pihatöistä huolehti kiinteistöhuolto.Roskien lajittelupiste oli, myös rivarin plussia.Plussaa oli naapurit, mutta samalla ne oli, myös miinus.Alettiin kaipaan enempi tilaa ja rauhaa ja päädyttiin ostamaan paritalo hallintajakosopimuksella.Me ollaan asuttu tässä jo päälle 2v ja en osaa mitään negatiivistä tästä sanoa.Hallintajakosopimuksellahan päätät itsenäisesti kaikesta, joten se on kuin asuisit okt talossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä kommentoinnista!! Kiva kuulla kokemuksia ja saada vinkkiä päätöksentekoon.

   Poista
 4. Molemmista vaan huonoja muistoja. Valitettavasti sattunut huonoja naapureita. Mutta vähemmän paha olisi rivitalo mutta vain päätyasunto tulisi kyseeseen. Lapsuus meni rivitalossa ja oliko sitten huonosti rakennettu, vai äänekkään naapurit mutta kaikki kuului. Paritalossa meni sukset ristiin täysin kun naapurin utelias vanha poikamies ei kestänyt lapsiperhettä. Ei siis olla mikään melukylän perhe mutta kait sitä ääntä jokaisesta lähtee. Toki asunto johon muutimme, oli pitkään tyhjillään. Taisi tottua siihen ettei ääniä kuulu.
  Mutta jos tosiaan olisi nuo kaksi vaihtoehtoa niin rivitalo olisi se valinta silloin.
  Nyt näin aikuisena asun perheeni kanssa omakotitalossa ja kaikista paras vaihtoehto. Jos täältä joskus muutamme, voisi se olla kerrostalo mutta vain kattohuoneisto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja kiitos näistä ajatuksista ja niiden jakamisesta! Mukava kuulla sinunkin kokemuksia ja mielipiteitä asiasta. Tätä juuri toivoin :)

   Poista
 5. Mikä teillä omakotitaloasumisessa mätti eniten? Me ollaan juuri rakentamassa omakotitaloa ja ajoittain jännittää, että jos se ei olekaan oma juttu. Tällä hetkellä asutaan rivitalossa, ja tämän pohjalta valitsisin paritalon rivitalon sijasta. Paritalossa olisi enemmän elämisen rauhaa kuin rivitalossa - olisi vain yhdet seinänaapurit :)

  VastaaPoista
 6. Itse ostimme jokin aika sitten taloyhtiömuotoisesta paritalosta noin sataneliöisen huoneiston. Taloyhtiössä on kaksi paritaloa, yhteensä siis neljä huoneistoa. Taloyhtiössämme huoltotyöt jokainen suorittaa omalla kustannuksellaan - taloyhtiö vastaa vain vesi- ja viemärijärjestelmän huollosta sekä itse rakennusten rakenteellisista töistä kuten ikkuna- ja kattoremonteista. Muutoin siis jokainen vastaa itse pihatöistä, maalauksista, ovien vaihdoista, kylpytilaremonteista jne.

  Meille tällainen liki omakotitaloa vastaava huoltovastuu sopii oikein mainiosti. Aiemmin rivitaloyhtiössä asuessamme tylsistyimme liki hengiltä tekemisen puutteeseen. Eli meille kyllä sopii hyvin se, että on mahdollisuus puuhasteluun ja huoltotöihin vapaasti omaan tahtiin. Toki taloyhtiön kokouksissa aina jollakin tasolla määritellään vuotuisia huoltotoimenpiteitä, jotta esimerkiksi ulkomaalaukset suoritettaisiin suunnilleen samaan aikaan.

  Paritalossa mielestäni kulminoituu mukavasti yhteisöasumisen parhaat puolet. Naapurit ovat lähellä, olo tuntuu turvalliselta ja kaikenlaista asumiseen liittyvää remonttipuuhastelua on makuumme sopivassa määrin. Paritaloon muuttaminen oli myös ainakin meillä päin huomattavasti kevyempi ja edullisempi vaihtoehto, kuin vastaavan ikäisen ja kokoisen omakotitalon ostaminen, ja talon remontoiminen ajantasaiseksi. Taloyhtiössämme on kuitenkin suoritettu todennettavasti huoltotyöt ajallaan, mutta samaa ei voinut kyllä sanoa ostoajankohtanamme myynnissä olleista ok-taloista...

  VastaaPoista
 7. Luin vasta nyt tämän postaukseni, mutta kerronpa minäkin mielipiteeni. Paritalosta ei itselläni ole kokemusta, mutta ystävien kokemuksien perusteella sanoisin, että paritalossa on erittäin tärkeää naapurisopu. Varsinkin yhtiömuotoisessa paritalossa joutuu naapurin kanssa päättämään asioista ja hoitamaan asioita yhdessä.

  Rivitalossa kiinnittäisin erityistä huomiota isännöitsijään. Meillä oli pari vuotta sitten asunnossamme paha vesivahinko ja yhteistyö isännöitsijän kanssa oli tosi takkuista. Edelleenkään emme ole saaneet remontin lopputarkastusraporttia, joka ei isännöitsijän mielestä meille edes kuulu. Nyt taloyhtiössä on suunnitteilla kylpyhuoneremontit ja isännöitsijä vetää tämän osalta taas ihan omaa showtaan. Kustannusarvio remontista on pöyristyttävä ja isännöitsijä on sitä mieltä, että hän valitsee urakoitsijan (ilman kilpailutusta). Todennäköisesti kyseessä on sama firma, joka meillä teki isännöitsijän vaatimuksesta noita kosteusvauriokorjauksia ja siinä yhteydessä selvisi, että isännöitsijällä on hyvinkin läheiset kytkökset ko. firmaan. Kokemus tästä isännöitsijästä on sellainen, että kun edessä on vaihto isompaan asuntoon, ainoa houkuttelevalta vaikuttava vaihtoehto on meille omakotitalo.

  Sinänsä meillä rivitalossa asuminen on sujunut hyvin. Asukkaat hoitavat itse lumityöt, nurmikon leikkuut jne. Kenenkään ei kuitenkaan ole pakko osallistua talonmiesvuoroihin, käytännössä vajaa puolet asukkaista noihin osallistuu.

  VastaaPoista

Kiitos kaikista mielenkiintoisista ja ystävällisistä kommenteista mitä jätätte "Coconut White" - blogiin! Jättämänne kommentit ovat parasta blogissani ja olen todella onnellinen niistä. Jos sinulla on vinkkejä tai ehdotuksia niin niitä saa aina lisäillä! :)

Sähköpostia saa lähettää: padmerine@coconutwhite.com

Kiitti!

- P -

Latest Instagrams

© Coconut White. Design by Fearne.