Vähemmän suolaa ja kasvua tukemaan- parempi mieli ValSalla

4. helmikuuta 2018


Oikein kaunista ja ihanaa sunnuntaihuomenta!

Tänään liikutaan sellaisen asian äärellä, joka on jo kauan ollut itselle tärkeä asia. Tähän aiheeseen olen jo kauan kiinnittänyt huomiota oman terveyden ja lasten syntymän sekä kasvun kautta. Aihe on nimittäin niinkin yksinkertainen ja aika vähän keskusteltu aihe - suola. Kun perheeseen tai vanhemmalle syntyy lapsia, sitä tulee lasten kasvun alkuvaiheessa erityisesti kiinnitettyä huomiota sokerin käyttöön ja säännösteltyä sitä aika tarkasti. Mutta mites se sokerin vastakohta, eli suola? Kummatkin ainesosat erittäin tärkeitä ja oleellisia ruoan valmistuksessa, jotta ruoka maistuu hyvältä. Päivän aikana meidän perheessä syödään tietenkin enemmän suolaa sisältäviä ruokia, mutta mitä haittaa suolasta sitten voisi olla? Tätä asiaa lähdin pohdiskelemaan ja tutkimaan jo lasten syntymisen jälkeen, kun itse aloin treenaamaan urheilun parissa ja lapsien valmis purkkiruoat vaihtuivat kotitekoisiin ruokiin. Silloin kiinnostuin selvittämään suolan merkitystä ihmisen arjessa ja miten se vaikuttaa myös lapsen kasvuun. Kaupallisessa yhteistyössä Valio ValSan kanssa pääsin vielä enemmän tutustumaan piilosuolan merkitykseen ja pohtimaan mikä merkitys suolalla on lapsen kasvulle ja kehitykselle ja mitä kaikkea tulisikaan huomioida suolan käytössä.Valio ValSa maitosuolainnovaation avulla Valio on pystynyt vähentää suolan määrää tuotteissa jopa 50 % muuttamatta niiden makua. Tunnistat uudet, vähempisuolaiset tuotteet vihreästä Valio ValSa- tunnuksesta. Maitosuola, mitä se sitten oikein on? Maidon sisältämät mineraalit ovat peräisin lehmien syömästä rehusta – kesällä lehmät syövät pääosin tuoretta nurmea ja talvella säilöttyä AIV-rehua. Kun maidosta valmistetaan juustoa, juuston valmistuksen oheistuotteena syntyy heraa. Tämä heraosa koostuu heraproteiineista sekä maidon mineraaleista, siis maitosuolasta. Valio ValSa maitosuolalla voidaan korvata osa elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävästä tavallisesta ruokasuolasta, ja samalla tuotteiden suolapitoisuus laskee merkittävästi – tietenkin mausta tinkimättä. Täyttä makua, vähemmän suolaa on innovaatio vailla vertaa, ihan maailmanlaajuisesti. Valio ValSa maitosuola sisältää myös maidon luontaista jodia. Elimistö tarvitsee ravinnosta jodia kilpirauhashormonien tuotantoon, jotka säätelevät hermoston ja aineenvaihdunnan toimintaa ja vaikuttavat lapsuudessa normaaliin kasvuun ja henkisen kehitykseen. Riittävään jodinsaantiin on Suomessa tarpeen kiinnittää huomiota, koska noin 80 %:lla suomalaisista aikuisista on lievä jodinpuutos.  Paljon faktaa, joka aluksi kuulostaa vähän heprealta, mutta muutaman kerran jälkeen erittäin tärkeältä ja asialta, johon ehdottomasti kannattaa ja pitää kiinnittää huomiota jatkossa, jos se on uusi juttu ja kuulet siitä ensimmäistä kertaa.
Valio ValSa-tuoteperheestä löytyy yhteensä 11 kappaletta erilaista ja maistuvaa tuotetta, joiden valmistuksessa on kiinnitetty huomiota suolan määrään ja pyritty sitä vähentämään tuotteissa jopa 50% alemmaksi kuin alkuperäisissä tuotteissa. Kyseisestä tuoteperheestä löytyy myös meidän perheen suosikki, eli Oltermanni ValSa-juusto, jossa on nyt 35% vähemmän suolaa kuin tavanomaisissa muissa juustoissa, mutta maku on säilynyt yhtä hyvänä kuin perinteisessä Oltermannissa. Myös Valio Polar 15% ValSa-juustossa on nyt jopa 50% vähemmän suolaa kuin tavanomaisissa juustoissa ja sitä meidän perheessä käytetäänkin paljon valmiiksi viipaloituna. Juusto on helppo sujauttaa leivän päälle tai syödä ihan sellaisenaan. Mutta ennen kun leipää aletaan maustamaan juustolla, astuu tietenkin perinteinen Oivariini kuvioihin mukaan. Meidän perheessä tytöt juuri tällä hetkellä harjoittelevat leivän voitelua, joten on ollut mukava käydä heidän kanssa asiaa läpi, miksi Oivariini ValSa on hyvä ja maistuva valinta. Valio Oivariini vähemmän suolaa ValSa maistuu yhtä hyvältä kuin ennenkin, mutta siinä on 50 % vähemmän suolaa kuin muissa levitteissä keskimäärin. Valio Oivariini pehmeästi levittyvä ja Valio Oivariini vähärasvaisempi ValSa sisältävät taas 30 % vähemmän suolaa kuin rasvaseokset keskimäärin.a riittoisana


Kuten alussa totesin, itse sitä ei aikaisemmin yhtään kiinnittänyt huomiota suolan saantiin päivän aikana ja en ollut tietoinen mitkä kaupasta ostettavat tuotteet sisältävät runsaita suolamääriä ja missä taas oltiin asiaan kiinnitetty huomiota. Muutama vuosi sitten heräsin itse aiheeseen, koska omat lapset kasvavat niin hurjaa vauhtia, että perässä ei meinaa pysyä. Tyttöjen kasvua tukemaan haluan tarjota heille terveelliset elämäntavat, koska itsekin sitä polkua noudatan ja asiaan olen perehtynyt. "Pikkulapsiperheessä" ravinnosta saatavan suolan määrään kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, koska kun lapsi oppii syömään vähäsuolaista ruokaa pienestä pitäen, maistuu ruoka myöhemminkin ilman hurjia suolamääriä. Lisämakua ruokiin ja välipaloihin saa esimerkiksi käyttämällä juuri maukkaita Valio ValSan tuotteita, joiden suolan määrään on jo valmistuksessa kiinnitettyä erikoistarkasti huomiota. Siksi meidän jääkaapista löytyy ValSa-tuoteryhmän Oivariinia, jota hyödynnän leivän päällä sekä ruoan valmistuksessa. Juustot maustavat kivasti välipalaleipää ja varsinkin nuorempi tyttöni onkin varsinainen juustolla herkuttelija. Oltermanni kuuluu hänen ihan ehdottomaan suosikkilistan ykköspaikalle ja perus Oltermannin vaihtaminen Valio ValSan Oltermanniin tapahtuisi luonnostaan ja maussa ei tarvinnut tinkiä yhtään.


Summa summarum, omaan ja lasten suolan saantiin päivittäisessä ruokailussa on erittäin hyvä ja tärkeää kiinnittää huomiota, koska liika suolan saanti voi aiheuttaa lapselle ongelmia kehityksen osalta. Meidän perhe ainakin jatkaa Valio ValSa-tuoteryhmän suosimista. Pienistä teoista ja muutoksilla voi tehdä suuria asioita ja kun kyseessä on oman lapsen kasvu ja hyvinvointi, siihen panostaa ja haluaa vaikuttaa kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Tässä vielä muutama linkki jakoon, eli jos suolan saanti mietityttää, niin tästä pääset aiheeseen tutustumaan tarkemmin!


Terveisin,


Lähetä kommentti

Kiitos kaikista mielenkiintoisista ja ystävällisistä kommenteista mitä jätätte "Coconut White" - blogiin! Jättämänne kommentit ovat parasta blogissani ja olen todella onnellinen niistä. Jos sinulla on vinkkejä tai ehdotuksia niin niitä saa aina lisäillä! :)

Sähköpostia saa lähettää: padmerine@coconutwhite.com

Kiitti!

- P -

Latest Instagrams

© Coconut White. Design by Fearne.